Uvećaj svoje šanse ka zaposlenju kao emigrant u Nemačkoj

Uvećaj svoje šanse ka zaposlenju kao emigrant u Nemačkoj

Uvećaj svoje šanse ka zaposlenju tako što ćeš obratiti pažnju na sledeće faktore. Ako si emigrant u Nemačkoj, tvoj put ka željenom poslu će izgledati malo drugačije.

 

 

1.Nemački jezik je osnovni preduslov

Nemački jezik je osnovni preduslov za uspešno traženje posla. Čak i ako si na nivou A1.1 tvoje šanse su uvećane, jer si savladao osnove jezika.

Što se tiče procene znanja bilo kojeg jezika, pa tako i nemačkog, Veće Evrope je razvilo referentni okvir pomoću kojeg su kvalifikacije iz znanja jezika međusobno uporedive.

Ne moraš čekati sertifikat C1 za prijavljivanje na oglase. Naprotiv, uči i paralelno apliciraj na oglase.

 

2.Nostrifikuj diplomu i pripremi preporuke

Nostrifikuj diplomu i pripemi preporuke prethodnih poslodavaca. Prevedene preporuke na nemački jezik su itekako važne. O nostrifikaciji diplome možeš više pročitati u ovom blog postu https://majabmomcilovic.com/nostrifikacija-diplome-u-nemackoj/.

Zaista je jako važno da ne odustaneš od svojih diploma samo zato što misliš da nemaš šanse zbog nedovoljnog znanja jezika.

Bilo koja diploma ili serfikat se računa.

 

3.Weiterbildung

Weiterbildung ili dalje obrazovanje je u Nemačkoj zaista jedan od glavnih faktora za napredak u karijeri. Naravno, ovde je potrebno određeno znanje jezika, ali, ne čekaj savršenstvo već kreni u akciju. Štaviše, sa daljim obrazovanjem ćeš biti u mogućnosti da poboljšas i usavršiš znanje nemačkog jezika.

U ovom blog postu sam više pisala o važnosti daljeg obrazovanja u Nemačkoj: https://majabmomcilovic.com/kako-odabrati-dalje-obrazovanje-weiterbildung-u-nemackoj/.

 

4. Istakni svoje interkulturalne sposobnosti

Istakni svoje interkulturane sposobnosti u životopisu. Nemačka i druge industrijske zemlje su odavno istaknule da prihvataju i neguju raznolikost. Predviđa se još daleko više mešovitih timova u pogledu pola, dobi, vere, boje kože i porekla.

Interkulturalnost je veoma važna i potrebna veština na tržištu rada.

 

5.Odradi praksu

Odradi praksu u branši u kojoj želiš dalje da radiš i da se profesionalno razvijaš. Ako si početnik u Nemačkoj i fali ti radnog iskustva, kroz praksu ćeš dobiti najbolji uvid u posao. Ovako ćeš dobiti šansu da u svoj životopis uneseš svoje iskustvo stečeno kroz praksu i pokažeces da si se bavio tim profesionalnim područjem.

Praksa u dobroj firmi je dobra referenca da se istakneš od ostalih kandidata i istakneš vlastitu prikladnost i zainteresovanost.

 

Želim ti puno uspeha u postizanju boljih šansi ka željenom poslu.