Skockaj svoj životopis u 10 koraka

Skockaj svoj životopis u 10 koraka

Skockaj svoj životopis jer je to najvažniji dokument u procesu aplikacije na posao.

 

Obrati pažnju na sledeće faktore:

 

1. Misli o onima koji čitaju

Misli o onima koji čitaju tvoj životopis jer imaju u proseku dva do tri minuta za to. U nekim situacijama, kada je puno onih koji su se prijavili, regruteri i HR menadžeri imaju manje od tri minuta. Obrati pažnju na prvi utisak. Zamoli par poznanika da pregledaju tvoj životopis pre nego što si ga poslao.

 

 

2. Izaberi odgovarajući font i veličinu

Izaberi font koji je lako digitalno čitljiv. Najbolje je da se odlučiš za klasične fontove kao što su Times, Arial, Tahoma ili Georgia. Veličina treba da bude i digitalno čitljiva, a ne samo u ištampanoj verziji.

 

3. Odluči se za sistematiku datuma

Odluči  se za sistematiku datuma kada životopis radiš tabelarno i upisuješ mesece i godine. Dane početka aktivnosti nije potrebno unositi. Izaberi neku od sledećih varijanti:

  • Novembar 2015-Januar
  • 2019 11/2015-01/2019
  • Nov./2015-Jan./2019

 

 

4. Navedi obrnuto hronološki

Navedi obrnuto hronološki od najnovije pozicije i datuma do prve pozicije na kojoj si počeo.

 

 

5. Poveži teme

Poveži teme u svom životopisu tako što ćeš objediniti školovanje u jedan deo, praksu u drugi, dodatne poslove u treći itd. Ako si radio u jednoj oblasti, ali na puno različitih radnih mesta, objedini to u jednu grupu.

 

 

6.Manje je nekad više

Manje je nekad više kada se radi o opisivanju tvog radnog iskustva. Napisi samo ono što je relevantno za posao. Nije potrebno detaljisanje nego tačan odabir pojmova I reči koji najbolje opisuju tvoj karijerni put.

 

 

6. Navedi glavne tačke tvojih studija

Navedi glavne tačke svojih studija tako što ćeš odabrati najviše tri ključna pojma koja najbolje opisuju tvoj smer na fakultetu.

 

 

7.Ubaci svojeskills

Ubaci svojeskills“ tako da skreneš pažnju na sebe. Razmišljaj o onome koji gleda u tvoj Lebenslauf. Šta treba da joj upadne u oko? Odgovor je : „Tvoje snage!“ Navedi na kojem nivou pričaš strane jezike, sertifikate, IT kompetencije, edukacije, diplome itd.

 

 

8.Obrati pažnju na fotku

Obrati pažnju na fotku jer sve što nije profi neće izgledati dobro. Ili izostavi fotografiju potpuno ili se odluči za profesionalno fotografisanje u studiju.

 

 

9. Opiši u kratkim crtama

Opiši u kratkim crtama svoja dosadašnja radna iskustva. Niko ne kaže da treba da ih izostavljaš, ali ne zaboravi da životopis nije prozno delo.

 

10. Kreiraj životopis tako da bude pregledan

Kreiraj životopis tako da bude pregledan jer je to najbolji način da dopres do onih do kojih trebaš. Odluci se na jednostavan dizajn i boje ugodne oku.

 

Želim ti puno uspeha.

 

Potpis