Otkaz-5 razloga zašto

Zena je radosna jer je dala otkaz

Otkaz-5 razloga zašto

 

Otkaz je rezultat dugotrajnog unutrašnjeg procesa.

Nije lako sebi priznati da radimo nešto u čemu ne uživamo.

Sledeći simptomi ukazuju da je vreme da razmislite o otkazu.

 

1.Zdravlje je počelo da trpi

 

Ako ste prečesto na bolovanju, zdravlje je počelo da trpi. Glavolje, bol u leđima, umor i pospanost su glavni znakovi da se nalazite pod velikim pritiskom. Telo nam šalje znakove da smo preterali i da nam treba pauza. Budete li dugo ignorisali ove simptome, zdravlje će vam se pogoršati. Poslodavac neće biti zadovoljan vašim prečestim bolovanjima i time će kod vas verovatno produbiti jaz nezadovoljstva. Stres na poslu je svakodnevna pojava, ali kada počne da vam ugrožava zdravlje, vreme je da idete.

Kako se osećate posle radnog vremena?

Da li imate osećaj da vas je pregazio kamion?

 

2.Loša radna atmosfera

 

Ne morate se slagati sa svima na poslu, ali ako je radna atmosfera već duže vreme neizdrživa, samo je pitanje vremena kada ćete otići. Kolege imaju veliki uticaj na to kako se se osećate na poslu. Ako su međuljudski odnosi iz nekih razloga narušeni, vi nemate tu snagu da ih popravite. Komunikacija može da bude narušena na nivou vi-kolege, kolege-šef, vi-kolege. U bilo kojem slučaju, nećete se osećati prijatno. Bez obzira na eventualnu savršenu organizaciju, nedostatak dobrih odnosa se ne može nadoknaditi.

Da li se identifikujete sa radnom etikom poslodavca i organizacije?

 

3.Nedostatak motivacije

 

Motivacija je važan faktor zadovoljstva. Možete se super slagati sa poslodavcem, ali ako ste u “slepoj ulici” i vaši zadaci se ne menjaju,  trebali biste razmotriti ideju otkaza. Kako se osećate ujutro kad se probudite? Da li se radujete poslu ili se terate da ustanete iz kreveta. Sveži impulse, ideje, kreativnost i strast nisu samo pokretači prefosionalnog uspeha– oni su također i simptomi. Ako ne osećate unutrašnju motivaciju za poslom koji radite, koračate prema otkazu.

Da li vas posao koji radite motiviše da budete još bolji?

 

4.Nemate prostora za napredak

 

Ne svi, ali mnogi zaposlenici žele priliku za profesionalni razvoj i napredovanje u karijeri. Ako vam poslodavac ne ponudi perspektive za dalje razvijanjetražićete izlaz iz situacije. Neki od kriterijuma za napredak u poslu bi mogli da budu dalje usavršavanje, učenje novih veština, jezika, promena pozicije, obavljanje novih zadataka. Idealno bi bilo da posao koji radite podstiče vas lični rast i razvoj.

Da li se osećate kao da ste zaglavljeni?

Mislite li da se na poslu lično razvijate?

 

5.Plata

 

Plata je usko povezana sa napretkom u poslu. To koliko ste plaćeni na poslu, direktno utiče na naše zadovoljstvo. Ako ste dobri u svom poslu, postižete rezultate i osiguravate uspeh onda je normalno da za to budete i plaćeni.  Možda su vam se očekivanja u vezi plate u međuvremenu promenila ili smatrate da vas šef potcenjuje. Koji god da je razlog, imate puno pravo da date otkaz.

Da li ste zadovoljni svojom platom?

 

Želim vam puno uspeha u daljoj karijeri.

 

Maja